„Testi szemeimet
Behunyom, és lelkem szemeivel nézek,
S előttem lebegnek szépen gyönyörűn az
Alföldi vidékek.” 

/Petőfi Sándor, Pest, 1848./

 

MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2023

Petőfi-bicentenárium: Digitális fotó/fotókollázs verseny diákok és pedagógusok számára

 

            Az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza idén január 22.-én, a Magyar Kultúra Napján a 200 éve született nagy magyar költőre, Petőfi Sándorra emlékezik. A Petőfi-bicentenárium tiszteletére Digitális fotó/fotókollázs versenyt hirdet diákok és pedagógusok számára, mely alkotásokat ki-ki saját mobil telefonján készíthet el a költő egyik műve/verse/versrészlete alapján.

            A szervezők a meghirdetett oktatási-kulturális programmal elsősorban a 200 éve született Petőfi Sándorra kívánnak emlékezni, népszerűsítve költészetét, munkásságát a diákok, pedagógusok körében. A másik lényeges célja az oktatási programnak a Petőfi Sándor irodalmi műveinek olvasására, elemzésére, elmélyülésére való ösztönzés.

            200 éve született Petőfi Sándor, ez idő alatt sokat változott a világ, a haza és szülőföld értelmezése is. Közös időutazásra is hívjuk a versenyzőket a költő művein keresztül! Átélni némiképp a magyar nemzet elmúlt két évszázadának viharos és felemelő eseményeit melyek, akár egy-egy pillanatfelvétel, élnek szívünkben, határozhatják meg gondolkodásunkat, cselekedeteinket. Vagy bár nem tudjuk „konkrétan” nézni Petőfi pusztáját, ahol gémeskutak merednek az ég felé és várják az este közeledtével a gulya érkezését, vagy nem tudjuk magunkba szívni a puszta illatát, mert a költő szerint gyógyír az a javából minden nyavalyára,  mégis a versenyzők Petőfi verseit olvasva számos szépséget elképzelhetnek, s így fotóikon/fotokollázsukon keresztül érzékeltethetnek. Számos természeti látvány, élmény adott, függetlenül attól, hogy az Alföldet kellene szemlélnünk. Bizony, itt nálunk is tüzesen süt le a nyári nap sugára az ég tetejéről. És remeg a horizont, a távolban sok helyen kis tanya fehérlik, a mezőn hosszúlábú gólyát is láthatunk, és a természet millió csodáját, amit a költő különösen szeretett, a helyet ahol a legszebb éveit töltötte. De a fotók/fotókollázsok nem kimondottan kint, a természetben kell készüljenek. A kreativitás, eredetiség, a tisztaság, vizualitás, a vers/versrészlet értelmezése, továbbgondolása, üzenete, tartalmának érthető közlése mind-mind hozzájárulnak az alkotás osztályozásának emeléséhez. Ha valaki fotóján/fotókollázsán megjeleníti valamilyen általa választott formában arra a kérdésre a választ, hogy „Miért kedvelem Petőfi Sándor költeményeit? vagy „Miért van szükségem Petőfi költeményeire? külön még bónusz pontszámot érdemelhet ki.

            A versenyzők fotóikat/fotó kollázsukat digitálisan, mobil telefonjukon készítik el, JPG. formátumban küldik be. A fotó/fotókollázs ihletését Petőfi költeményei adják, a versenyzők kiválasztanak egy Petőfi verset/versrészletet, amelyet külön Word dokumentumban küldenek be. A fotónak/fotókollázsnak címet is adnak.

            A versenyen részt vehetnek V-VIII., IX-XII. osztályos diákok, valamint pedagógusok is. A fotó/fotókollázs alkotás csatolmány mellé kérjük a dokumentumban feltüntetni a versenyző tanuló nevét, osztályát, intézményét, helységet. A versenyző pedagógusok adataik mellé (név, intézmény, helység) az általuk végzett és tanított szako(ka)t és tárgya(ka)t is tüntessék fel.

A fotók/fotókollázsok beküldési határideje 2023. március 17., péntek, a következő e-mail címre: biblioteca@ccdhr.eu.

            A beküldött fotókat/fotókollázsokat egy erre az alkalomra létrehozott szakmai bizottság bírálja el, és 2023. március 21.-én, a Költészet nemzetközi napja alkalmából, ünnepélyes keretek között  díjazza kategóriánként az első 4 alkotást az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában.

A verseny eredményei